Siirry sisältöön

Naapurustotyöllä rakennetaan hyvää naapuruutta  

Aktiivinen naapurustotyö ja sen kehittäminen ovat tärkeä osa toimintaamme, sillä haluamme olla hyviä naapureita ja hyväksytty osa naapurustoa.

Kolme huomioliiviin pukeutunutta henkilöä roskapussien ja roskienkeräyspihtien kanssa poseeraa kameralle kalliolla.

Naapurustotyö on tärkeä osa toimintaamme 

Asukkaamme ovat meille tärkeitä ja heidän hyvinvoinnistaan kannetaan huolta. Haluamme myös, että asumispalveluyksiköidemme naapurusto voi hyvin ja tuntee meidät sekä toimijana että hyvänä naapurina.  

Sininauha Oy:n asumisen palvelujen arkeen kuuluu keskeisenä aktiivinen työ haittojen ja häiriöiden vähentämiseksi sekä ennaltaehkäisevä työ naapurisovun vahvistamiseksi. Arvostamme jatkuvaa vuoropuhelua asukkaidemme, naapuruston ja siellä toimivien yritysten, laitosten ja viranomaisten kanssa. 

Tavoitteena on myös edistää myönteistä asenneilmapiiriä hyvälle naapuruudelle. Uskomme, että tuttuus tuo turvallisuutta. Naapurustotyö on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää ja lisää asuinalueen asuinviihtyvyyttä ja turvallisuutta. 

Meidät on helppo tavoittaa 

Jokaisessa yksikössämme on päivystysnumero, johon voi soittaa asumispalveluyksiköitämme koskevissa akuuteissa, huomiota vaativissa asioissa. Kiireettömissä asioissa yhteyttä voi helposti ottaa yhteydenottolomakkeella.  

Asumispalveluyksiköiden lähialueilta tulleisiin ilmoituksiin reagoidaan nopeasti ja aktiivisesti ja tavoite on, että ympäristö on kaikille viihtyisä ja rauhallinen. 

Rikosepäilyissä on soitettava ensisijaisesti yleiseen hätänumeroon 112. 

Hyvästä naapuruudesta keskustellaan säännöllisesti 

Keskustelemme jokaisen Sininauhan asuntoon muuttavan kanssa siitä, kuinka oman kodin ympäristö otetaan huomioon ja millaiseen naapurustoon hän on muuttamassa.  

Asukkaillemme kerromme säännöllisesti naapurustotyön käytännöistä ja osallistumismahdollisuuksista sekä ohjaamme ympäristöä huomioivaan käyttäytymiseen. Naapurustotyötä ja naapurustosta nousseita asioita käsittelemme niin yksiköiden arjessa kuin yhteisökokouksissa. 

Läsnä naapurustossa

Verkostoidumme mielellämme kaikkien niiden tahojen kanssa, joita toimintamme koskettaa: asukkaiden, naapuruston, asukasyhdistysten, koulujen, päiväkotien, iltapäiväkerhojen, terveysasemien, alueen yrittäjien, virastojen, laitosten ja viranomaisten kanssa. 

Olemme naapurustolle läsnä säännöllisillä ympäristökierroksilla, joilla siistimme lähiympäristöä, kuten keräämme roskia ja käyttövälineitä. Kierroksilla kohtaamme naapureita ja kuulemme alueen yrittäjien kuulumisia sekä kerromme Sininauha Oy:n toiminnasta ja ajankohtaisista asioista.  

Mitä naapurustotyö on käytännössä? 

  • Kannustamme naapurustoa tekemään aktiivisesti yhteistyötä ja ilmoittamaan mahdollisista havainnoista saman tien esimerkiksi yksiköidemme päivystäviin numeroihin. 
  • Lähialueella tehtävä jalkautuva ympäristötyö: ympäristökierrokset yhdessä asiakkaiden ja asukkaiden kanssa, tapaamiset lähialueiden kirjastoissa sekä erilaiset talkoot.  
  • Järjestyshäiriöihin, kuten yöllinen musiikinsoitto, kovaääninen meteli asunnoissa tai yksikön tiloissa ja piha-alueella, puuttuminen. 
  • Naapureiden kanssa tehtävä yhteistyö: säännölliset kokoukset, alueelliset yhteistyötapaamiset, Hyvä naapuri -verkostoillat ja muut naapurustolle suunnatut tilaisuudet, yhteistyö alueen yrittäjien kanssa. 
  • Yhteistyö poliisin kanssa. 
  • Tiedottaminen, luennot, avoimet ovet, yhteisöllisyyttä edistävät tapahtumat. 
  • Avoin viestintä. 
  • Raportointi, tilastointi, toiminnan arviointi ja kehittäminen. 

Luomme turvallisuutta ja viihtyvyyttä

Vastaamme naapureiden yhteydenottoihin ja reagoimme tietoomme tuleviin, asukkaitamme koskeviin ilmoituksiin välittömästi. Teemme jatkuvasti yhteistyötä poliisin kanssa. Esimerkiksi yhdessä ennalta estävän poliisin kanssa voimme nopealla reagoinnilla ja puuttumisella vaikuttaa naapuruston turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. 

Kokemuksemme mukaan naapuruston ja yksiköiden asukkaiden tutustuminen toisiinsa vaikuttaa merkittävästi asenteisiin ja hälventää yleisiä ennakkoluuloja. Etsimme aktiivisesti uusia tapoja, joiden avulla asukkaamme ja heidän naapurinsa ymmärtäisivät toisiaan paremmin ja kokisivat alueen turvalliseksi elää.  

Ota rohkeasti yhteyttä yksikköömme, jos olet naapurimme ja haluat olla mukana kehittämässä kanssamme hyvää naapuruutta. Yksiköiden numerot löydät yksiköiden omilta sivuilta tai yhteystiedoista.  

Naapurustotyötä kehitetään myös Sininauhasäätiön Koti kaikille -toiminnassa, jonka työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä

Ota yhteyttä

Naapurusto on meille tärkeä ja haluamme olla mukana edistämässä hyviä naapurisuhteita, asumisviihtyvyyttä ja turvallisuutta. Haluamme olla helposti tavoitettavissa ja kuulla naapurustoa. 

Voit ottaa yhteyttä tai ilmoittaa tekemästäsi havainnosta yhteydenottolomakkeella. Ilmoituksessa on hyvä kertoa mahdollisimman tarkkaan tapahtuman laatu ja ajankohta sekä mitä ja missä on tapahtunut.  

Muistathan, että hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112 sekä kiireettömissä, esimerkiksi omaisuuteen kohdistuvissa asioissa, tulee ensisijaisesti tehdä rikosilmoitus. 

Kirsi Veijola

Viestintä
Naapurustotyön asiantuntija
050 570 3517