Siirry sisältöön

Saavutettavuusseloste

Sininauhasäätiö pyrkii takaamaan verkkosivustonsa sininauhakoti.fi saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain mukaisesti.

Tämä seloste perustuu testausohjelmalla suoritettuun tarkastukseen, sekä testaajan tekemään arvioon. Seloste on laadittu 20.10.2023.

Saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto vastaa pääosin Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2:ssa esitettyjen vaatimusten tasoja A ja AA.

Ei-saavutettava sisältö

Verkkosivusto sisältää linkkejä liitetiedostoihin (pdf), jotka eivät ole saavutettavia.

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen:

 • Puuttuvia ja puutteellisia alt-tekstejä. (WCAG 1.1.1)
 • Kaikilla sivuilla otsikkotasot eivät etene järjestyksessä, saman otsikkotason otsikoita on useampaa eri kokoa, sivulta puuttuu h1-otsikko, pdf-tiedostosta puuttuu otsikkomerkinnät. (WCAG 1.3.1)
 • Sivustolla hover-efektin taustan ja tekstin välinen kontrasti on liian heikko.(WCAG 1.4.3)
 • Header leikkaantuu näkymästä läppärin näytöllä ja tabletilla. Zoomatessa header leikkaantuu myös suuremmalla desktopin näytöllä. Tekstiä menee kuvan alle tabletilla. Ikoneita menee tekstin päälle, jolloin sen lukeminen vaikeutuu. Desktopilla käyttäjillä on käytössään valikko, jota ei ole mobiililaitteilla. (WCAG 1.4.10)
 • Virheilmoituksen punainen tausta erottuu heikosti muusta taustasta. Evästeasetukset-painiketta on hankala erottaa taustaa vasten. (WCAG 1.4.11)
 • Muutamia käyttöliittymäkomponentteja ei pysty käyttämään näppäimistöllä, koska niihin ei pääse kiinni. (WCAG 2.1.1)
 • Näppäimistökohdistus karkaa avatun hakutoiminnon taakse käymään läpi sivustoa ja hakukenttä jää estämään näkyvyyden. (WCAG 2.1.2)
 • Valintapainikkeilta puuttuu selkeä ryhmittely koodista ja kohdistus ohittaa kaikki ei-aktiiviset valinnat, joten ruudunlukijoita käyttäville tulee käsitys, että vaihtoehtoja joko puuttuu tai niitä ei ole. (WCAG 2.4.3)
 • Kuva toimii linkkinä etusivulle, mutta sitä ei ole kerrottu ruudunlukijoille. Kaikista sivuston ulkopuolelle vievistä linkeistä ei ole ilmoitettu ruudunlukijoille. Ikoni näyttää siltä, että sitä klikkaamalla saisi valikon auki, mutta klikkaaminen siirtääkin käyttäjän toiselle sivulle, koska se on osa linkkiä. Aktiivisesta kielivalinnasta ei ilmoiteta ruudunlukijalle. Sivulla monta Lue lisää -linkkiä (WCAG 2.4.4)
 • Näkyvä kohdistus puuttuu muutamista painikkeista. Kohdistus katoaa näkyvistä, koska se alkaa käymään läpi valikon sisältöä, jota käyttäjä ei ole avannut. (WCAG 2.4.7)
 • Murupolun ensimmäisen linkin ympärillä kohdistus näkyy erittäin huonosti neljänä pienenä pisteenä. (WCAG 2.4.11)
 • Klikattava ikoni/painike on liian pieni. (WCAG 2.5.8)
 • Kun valikot saavat kohdistuksen, ne aukeavat ilman, että käyttäjä avaa niitä. Käyttäjä joutuu käymään läpi koko valikon sisällön päästäkseen eteenpäin näppäimistöllä. (WCAG 3.2.1)
 • Lomakkeessa tehty virhe tunnistetaan, mutta siitä ei ilmoiteta ruudunlukijoille. (WCAG 3.3.1)
 • Hakukentältä puuttuu label mobiilinäkymässä. Lomakkeen pakollisia kentistä ei ole kerrottu käyttäjille tarpeeksi selkeästi. (WCAG 3.3.2)
 • Virheen korjausehdotus tulee esiin vain hoverilla. (WCAG 3.3.3)
 • Painikkeilta puuttuu saavutettavia nimiä, jolloin niiden tarkoitus jää käyttäjälle epäselväksi. Aria-label englanniksi. Ruudunlukijalle ilmoitetaan virheellisesti, että valikko on auki vaikka se on kiinni. Yhdistelmäruuduilta puuttuu labelit. Ruudunlukijoille ei kerrota, mikä valinta on aktiivinen/nykyinen. (WCAG 4.1.2)

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille. Palautetta voi antaa osoitteeseen sanna.haanpaa-liukko@sininauhasaatio.fi .

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
Puhelinnumero 0295 016 000 (vaihde)