SININAUHA OY:n TARINA

Sininauha Oy on Sininauhasäätiön omistama, valtakunnallisesti toimiva päihde- ja mielenterveysehtoisen tuetun asumisen ammattilainen. Tuotamme asiakaslähtöistä, asumisyksikkömuotoista tuettua asumispalvelua sekä koteihin vietävää asumisen tukea ja neuvontaa. Tarjoamme siis paitsi asuntoja, mutta vahvistamme myös asiakkaidemme elämänhallintaa ja mahdollistamme arjen onnistumisia. 

Yhtiöllä on tällä hetkellä noin 420 asuntoa ja 500 asiakasta Helsingin, Espoon, Vantaan, Tuusulan ja Kuuma -kuntien toimialueilla.  Yhtiön palveluksessa on noin 80 alan rautaista ammattilaista.


Taustalla kansainvälinen sininauha-aate

Sininauha Oy:n toiminta pohjaa 1870-luvulla Yhdysvalloissa syntyneeseen kristilliseen sininauha-aatteeseen, jonka tavoitteena oli auttaa päihdeongelmaisia. Sininauha-aate sekä päihteettömyyteen sitoutumista symboloiva sininen nauha levisivät Suomeen 1880-luvun lopulla. Aate konkretisoitui Sininauhaliitoksi reilu puolivuosisataa myöhemmin 1936.

Sininauhaliitto perusti Raittiuskotisäätiön vuonna 1957 lahjoitusvaroin. Raittiuskotisäätiön nimi vaihtui vuonna 1995 Sininauhasäätiöksi.

Sininauhasäätiö on vahvistanut asunnottomien sekä päihde- ja mielenterveysongelmasta kärsivien asumispalveluja vuodesta 2003 alkaen perustamalla asumispalveluyksiköitä pääkaupunkiseudulle. Vuoden 2015 alusta alkaen Sininauhasäätiö yhtiöitti palvelutoimintansa Sininauha Oy:lle.

Asuntoja ja asumisen tukea heikoimmassa asemassa oleville ihmisille

Sininauha Oy on kokonaan Sininauhasäätiön omistama yhtiö. Sininauhasäätiöllä on pitkä historia asunnottomien ja syrjäytyneiden ihmisten puolustajana. Me uskomme, että kaikki lähtee asunnosta: jokaisella on oikeus omaan kotiin, omalla ovellaan ja omalla nimellään. Sininauhasäätiö perustettiin vuonna 1957 tarjoamaan apua ja tukea asunnottomille ja päihde- sekä mielenterveysongelmaisille ihmisille. Kuuden vuosikymmenen toimintavuotensa aikana Sininauhasäätiö on antanut tuhansille asunnottomille mahdollisuuden omaan kotiin - erilaista vaikeista päihde-, talous ja mielenterveysongelmista tai mahdollisesta rikostaustasta huolimatta.  

Vuosikymmenten kuluessa Sininauhasäätiön toimintakenttä on laajentunut ja tarjottava palveluvalikko monipuolistunut. Nykyään toimintamme keskiössä ovat asiakaslähtöiset, räätälöidyt palvelut, joiden tavoitteena on tuottaa asiakkaillemme ja asukkaillemme parempaa elämänlaatua ja arjen hallintaa erityisesti asumistaitojen kehittämisen kautta.

Asumisyksikköjä ja omaan kotiin tuotavia tukipalveluja

Sininauha Oy:lla työskennellään useiden eri asiakasryhmien kanssa. Toimimme sekä asumisyksiköissä että viemme tukipalveluja ja neuvontaa myös asiakkaan kotiin. Tarjoamme palveluratkaisuja asunnottomuuteen sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille Asunto ensin -periaatteen mukaista asumista. periaatteen keskiössä on ajatus, että asunto on ensimmäinen askel ihmisen sosiaalisessa kuntoutuksessa. Katsomme, että on kestävämpää auttaa syrjäytynyttä saamaan kiinni elämästä kuin kääntää hänelle selkä. Kun asuminen on turvattu, yksilöllä on voimavaroja keskittyä myös muuhun kuntoutukseen. Elämän monimutakaisten ongelmien selvittelybn ensiaskel on pysyvä, turvallinen oma koti. Kadulla kuntoutuminen on vaikeaa.

Esimerkiksi Ruusulankatu 10 asumispalveluyksikössä olemme tarjonneet asiakaslähtöistä tukea lähes sadalle 1980-ja 1990-luvulla syntyneelle syrjäytyneelle nuorelle aikuiselle jo viiden vuoden ajan.Useimmilla heistä on ollut syviä päihde- ja mielenterveysongelmia.

Tavoitteenamme on myös mitata toimintamme vaikutuksia. Toisten elämänpolut vievät asunnoistamme ja tuetuista palveluistamme kohti itsenäistä asumista ja elämistä. Mutta onnistumista on sekin, että asukkaan elämänlaatu paranee ja arjen hallinnan palaset taas löytyvät. Yhteiskunnalliset säästöt ja inhimillinen, yksilölliset hyödyt kulkevat käsi kädessä.  Sininauha Oy:lle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Merkin käyttöoikeuden voi saada vain yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää.

 

 

HISTORIA PÄHKINÄNKUORESSA:

 • 1870 Irlantilainen Francis Murphy ryhtyy auttamaan Yhdysvalloissa päihdeongelmaisia vankilasta vapauduttuaan
 • 1880 Sininauha-aate ja sininen nauha symbolina päihteettömyydestä rantautuu Suomeen
 • 1936 Sininauhaliitto perustetaan
 • 1957 Sininauhaliitto perustaa kristillisiin arvoihin nojaavan Raittiuskotisäätiön
 • 1958 Yösijoja kodittomille miehille: Olga Hjellmmanin testamenttilahjoitus 1980 luvun loppupuolella mahdollisti ensimmäisen - Topi-Katin - asteittaisen hankkimisen
 • 1995 Raittiuskotisäätiö muuttaa nimensä Sininauhasäätiöksi
 • 1995 Puolimatkankoti Topi-Katti aloittaa toiminnan
 • 2003 Puolimatkankoti Myrri aloittaa toiminnan
 • 2007 Puolimatkankoti Pessi 1 ja Puolimatkankoti Mutterimaja aloittavat toiminnan
 • 2009 Puolimatkankoti Sahapuisto aloittaa toiminnan
 • 2011 Puolimatkankoti Pessin laajennus Pessi 2 aloittaa toiminnan
 • 2012 Ruusulankatu aloittaa toiminnan
 • 2014 Topi-Katin toiminta päättyy ja Pessin toiminta laajenee Pessixin asumisyhteisöllä
 • 2015 Sininauhasäätiö Palvelutoiminta siirtyi liikkeensiirrolla Sininauha Oy:lle